Vraag: details lijst van ingrediënten voor gearomatiseerde wijnproducten

VNWPadmin
Site Admin
Berichten: 611
Lid geworden op: apr 5, '16, 14:10

Vraag: details lijst van ingrediënten voor gearomatiseerde wijnproducten

Bericht door VNWPadmin »

Vraag: Details lijst van ingrediënten voor gearomatiseerde wijnproducten

Antwoord:

Het gaat om het volgende:
* Zie in de bijlage tekst met de regels voor gearomatiseerde wijn zoals geaccepteerd 8 dec 2023 (zie daar in het begin de punten 1 tot 13)
* Deze zijn dan van kracht na de completering van de volgende stappen:
  • De gedelegeerde verordening inzake de lijst van ingrediënten voor gearomatiseerde wijnproducten, zal voor een onderzoeksperiode van maximaal twee maanden aan beide medewetgevers worden voorgelegd
    Aan het einde van deze periode zal de gedelegeerde verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU – waarschijnlijk begin februari 2024
    Het zal dan in werking treden op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het publicatieblad.

    Voorraden gearomatiseerde wijnbouwproducten die overeenkomstig de voorschriften van artikel 6 bis, lid 1, punt b), van Verordening (EU) nr. 251/2014 zijn geëtiketteerd tussen 8 december en de dag van in werking treding mogen verder op de markt worden gebracht totdat de voorraden zijn opgebruikt, zelfs indien ze niet voldoen aan de specifieke etiketteringsvoorschriften die in de verordening zijn vastgesteld.
Voor wat betreft de vermelding van de ingredienten:

Op 8 december heeft de Europese Commissie haar gedelegeerde verordening aangenomen met betrekking tot specifieke regels voor de vermelding van ingrediënten voor gearomatiseerde wijnproducten, in deze gedelegeerde verordening is o.a. het volgende geregeld:

De ingrediënten van de wijnbouwproducten die als basis (grondwijn) worden gebruikt om het gearomatiseerde wijnbouwproduct te verkrijgen, moeten visueel worden onderscheiden van de andere ingrediënten die eraan worden toegevoegd.
  • Daarom moeten de ingrediënten van de wijnbouwproducten (van de grondwijn) tussen haakjes worden vermeld, na de vermelding “wijn” of een andere vermelding ter aanduiding van de specifieke gebruikte wijnbouwproducten, terwijl alle andere ingrediënten die aan de basiswijnbouwproducten (aromatisatie) worden toegevoegd, buiten de haakjes moeten worden vermeld in afnemende volgorde van volume of gewicht waarin zij bij de bereiding van het gearomatiseerde wijnbouwproduct zijn gebruikt[[/color][/b], zoals bepaald in artikel 18, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1169/2011.
Voorbeeld: Wijn (Druiven, Saccharose, Zuurteregelaar: bevat E334 en/of E270) , aromatisering ingredienten

Voor de aanduiding van de andere ingrediënten die vóór of tijdens het bottelen aan de basiswijn (grondwijn) worden toegevoegd, moeten deze buiten de haakjes worden vermeld op basis van de volgende toegestane vereenvoudigingsregels:
  • * Gebruik van de term ‘geconcentreerde druivenmost’voor ‘geconcentreerde druivenmost’ en/of ‘gerectificeerde geconcentreerde druivenmost’
    * Gebruik van termen vermeld in deel A van bijlage I bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 voor de aanduiding van allergene stoffen, zoals
    sulfieten eieren en producten op basis van eieren en melk
    *Gebruik van specifiek ‘Gebotteld in een beschermende atmosfeer’ toegestaan voor verpakkingsgassen
Voor de aanduiding van allergene stoffen geldt dat, wanneer de ingrediëntenlijst digitaal wordt verstrekt, deze termen ook eenmalig op de verpakking of op een daaraan bevestigd etiket moeten voorkomen, gevolgd door het woord ‘bevat’. Zij kunnen vergezeld gaan van de relevante pictogrammen



Gedelegeerde Verordening van 8 december 2023

Bron: CEEV
Simon Crone
Beheerder VNWP communicatie (voor nou)
Plaats reactie