Vraag: Ja/Nee Gebruik van E-Nummers voor de ingredienten
Antwoord:
Voor een paar ingredienten heeft men speciale namen gedefinieerd die men voor deze ingredienten standaard gebruikt, of men E-Nummers gebruikt of niet:
* "Druif" voor basis grondstof
* 'Saccharose" voor de toegevoegde suiker (verrijking)
* "Geconcentreerde Druivenmost" bij gebruik van RTK/ Geconcentreerde Druivenmost"
* "Tirage Liqueur / "Dosage Liqueur"voor mouserende wijn
* "Gebotteld onder beschermende atmosfeer" wanneer met bottelen (ter bescherming) bijvoorbeeld argon is gebruikt
* "Gebruikelijke allergeen namen zoals "Sulfieten", men is er aan gewend
Voor de andere ingredienten gebruikt men of:
* de chemische naam of het E-nummer, zoals vermeld op de 2019/934 ingredienten lijst, met de correcte ingredienten groepnaam
* bij beide methoden gebruikt men de ingredienten groepsnaam (zoals "zuurteregelaar" ) met de chemische namen of E-Nummers
* sommige chemische namen hebben geen E-Nummer, zoals "Manoproteinen", dan deze chemische naam gebruiken
* Men moet een keuze maken tussen de een of de andere methode.
* Hierbij kan men zich laten leiden door het feit dat de consument gewend is geraakt met het gebruik van E-Nummers, en verschillende chemische namen meer complex/ onbekend zijn,het is de aanbeveling
Bij het gebruik van een E-LAbel is het op dit moment nog zo dat men de E-Nummers zelf moet intypen (voor de juiste ingredienten groep)
Het E-Label U-LAbel tool gaat in de de selectiemethode voor de gebruikte ingredienten ook E-Nummers ondersteunen.
Voorbeeld van flesetiker met E-Nummers en zelfde etiket met Chemische Namen
E-Nummers
Chemische namen
Vraag: Ja /Nee Gebruik van E-Nummers voor de ingredienten
Vraag: Ja /Nee Gebruik van E-Nummers voor de ingredienten
Simon Crone
Beheerder VNWP communicatie (voor nou)
Beheerder VNWP communicatie (voor nou)